Percutian Itu Perlu.....Kukuh Ikatan Kekeluargaan

Esok lusa....long weekend....so ape plan korang ?? jalan jalan ?? balik kampung ?? pada yang buat perjalanan jauh...servis keta betul betul pastikan condition keta berada dalam keadaaan yang terbaik...dan masa drive nanti pastikan diri rest secukupnya sebelum memulakan perjalanan...bak kata pepatah 'biar lambat asalkan selamat'...

Sal pun ada gak plan nak bawak anak anak...dekat dekat je...bila ada peluang cuti panjang...masa ni la nak pulun !! asyik keje je...stress gak kan...sesekali nak gak beralih angin...pada Sal pulak...antara cara nak kukuhkan ikatan kekeluargaan...kita kena pupuk melalui percutian...alaaaa...bukan selalu pun..bila buat aktiviti bersama keluarga ..akan lebih akrab dan Sal suka ingatkan anak anak tentang teamwork..walaupun anak anak masih kecil....ia perlu dipupuk sebab bila dah besar nanti agak payah nak dilentur...

Alhamdulillah...part percutian Mr Hubby no problems...melainkan ada hal yang penting dan tak dapat elakkan...apepun...jangan lupa perancangan ya..penting jugak sebab adakalanya perancangan saat akhir kebarangkalian tak menjadi tu agak besar...tapi ada jugak kengkawan Sal yang buat perancangan saat akhir sukses...terpulang masing masing...

Selamat Bercuti ya!!

Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari

Kek Lapis Sarawak Basah Sedap....Asma Cake House

Tetiba teringin nak makan Kek Lapis Sarawak basah...kehendak tekak ni bukan boleh ditahan..mula la Sal mencari..cumanya tak nak yang buat di area Semenanjung....nak yang ori dari Sarawak...ngade je bunyi nyer kan....huhuhu...

Sendiri cari pasal...sape suruh...maka bermulalah pencarian gigih mencari Kek Lapis Basah ori dari Sarawak....tak kan nak mohon cuti ke Sarawak...tak mungkin jawapan nyerrrrr...keja kat opis melambak benor sekarang ni.....fikir punya fikir...Sal mesti gunakan talian hayat yang ada...mintak bantuan kengkawan...

Dan akhirya selamat sudah sampai depan mata...alhamdulillah syukur...dipermudahkan ... nampak tak tulisan kat bungkusan...agak agak korang la kan..betul ke sedap ???


Pernah timbul isu suatu ketika dulu kek lapis sarawak TAK HALAL...tapi tu dulu okeh !! Sal dah check...tak timbul lagi isu kehalalan..adat orang berniaga....hurmmmm...maleh nak story panjang panjang...

Meh kita citer balik pasal kek lapis sarawak idaman Sal ni...Sal suka sejenis je..perisa masam manis..yang lain 'kureng' sikit tekak nak terima...dari tak makan nanti better beli yang kita suka kan..takdela membazir nanti...Sal order banyak sikit...so boleh sharing makan dengan kengkawan kat opis...mulanya nak beli takdela sampai sekotak tapi dalam diam kawan yang Sal kirim tu niatnya nak bagi as a hadiah...Allahu...terharu betul..moga murah rezeki beliau dan dipermudahkan dalam apa jua urusan yang dilakukan ...amin...


Dan pagi ni Sal bawak gak sebagai bekalan kudapan kat opis...kang dah start keje...tak sempat nak turun cafe..ehhh lupa nak bagitau..tak rugi beli kek lapis keluaran Asma Cake House ni...ternyata sedap..masuk dalam mulut lembut je...dan yang penting rasanya...sangat tidak mengecewakan....

Pada yang pegi Sarawak...tryla beli ya !!

Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari

Pra Sekolah ...Beri Pelbagai Pendedahan

Suka gak Sal tengok aktiviti Pra Sekolah Khalish....macam macam pendedahan yang diberikan...pembelajaran zaman dulu dulu dengan sekarang ternyata berbeza...macam Sal dulu sekolah tadika adela jugak belajar...mewarna...dan selebihnya banyak main kot..hehehe...

Tapi zaman sekarang lain...anak anak diberi modul pembelajaran berlainan setiap minggu...kagum Sal tengok..padanla bila balik rumah Khalish nak cuba macam macam...dan yang terkini teacher send gambar...anak anak belajar deco ice cream...

Comel tengok gelagat masing masing...terbayang Sal..mana nak scope ice ceram...tengah nak deco...ice cream meleleh....mesti cecepat nak makan...menguji kesabaran anak anak...

Tak semestinya kita perlu hantar anak anak masuk ke sekolah yang mahal kan??? pucuk pangkal nya pemantauan dari rumah tu penting jugak...jangan biarkan 100% tanggungjawab mendidik diberikan pada cikgu sekolah...sebagai ibu bapa kita perlu mainkan peranan sewajarnya...biarpun sibuk dengan kerja..anak anak jangan diabaikan ya...

Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari

Bila Terasa Nak Daim & Ferrero

Kekadang tekak ni gatal nak makan something yang tetiba je terasa nak makan... ngidam kah ?? tak jugak cuma terasa nak makan...macam baru ni...Sal teringat kat coklat Daim & Ferrero...biasa dapat makan time LIMA Langkawi je...kebetulan berada di sana...

Mula la otak ligat berfikir...doa dalam hati moga ada yang sudi tolong belikan...amin....

Dan akhirnya....Alhamdulillah..




Dapat gak makan buat rasa rasa...dan macam biasa...Sal sharing dengan staf opis...tak kan nak makan sorang...tak akan abis punyo !! kena abiskan..takmo membazir sebab dari jauh datangnyer...mesti yang akan cakap..ala...kat sini pun ada jual kan..

Tapi Sal tetap nak angin Langkawi...tak salah kan...hehehe ..

"Dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan ...mesti dengan keikhlasan..dan apabila kita permudahkan urusan orang lain... Insha Allah..kelak...urusan kita juga begitu ...jangan sombong dan jangan sesekali ada sikap irihati..kelak diri sendiri yang merana...ikut resmi padi..."

Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © - Kisah Pondok Kecil - Designed by azhafizah.com